Tuesday, January 23, 2007

Η Φύση της Ανθρώπινης Φύσης...

Μια σύντομη ιστορία της Λεηλασίας στον 21ο αιώνα

Μια απίστευτη ιστορία συμβαίνει εδώ και μερικές ημέρες στις νότιες ακτές της Βρετανίας. Το εμπορικό πλοίο Napoli υπέστη ρήγμα και προσάραξε μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τις ακτές του Ντέβον. Μετέφερε τουλάχιστον 2.400 containers που περιείχαν διάφορα προϊόντα. Οι αρχικές ανησυχίες όταν περίπου 150 container έπεσαν στο νερό ήταν περιβαλλοντολογικές... Στο φορτίο υπήρχαν μεταξύ άλλων και χημικά προϊόντα, σπρέι, καλλυντικά κ.α. Όμως όταν τα container έφθασαν στην ακτή φάνηκε ότι το περιεχόμενο ήταν πολύ διαφορετικό... μηχανές BMW, αυτοκίνητα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, παιχνίδια, βαρέλια κρασιού και ότι άλλο βάζει ο νους σας. Πλήθος κόσμου έτρεξε στις παραλίες όπου εκτυλίχθηκαν εικόνες απείρου κάλλους... Άνθρωποι φόρτωναν τις μοτοσικλέτες στα αμάξια τους, άλλοι κυλούσαν τα βαρέλια με το κρασί, ένας άνθρωπος μπήκε στη θάλασσα με τα ρούχα για να πάρει ένα πλαστικό παιχνίδι. Εικόνες γνώριμες - δεν ήταν κάποια εξαίρεση αλλά ο κανόνας της ανθρώπινης φύσης όταν βρίσκεται υπό καθεστώς απόλυτης ελευθερίας (είναι λυπηρό αυτό που λέω αλλά έτσι μου φαίνεται...) Εικόνες που τις είχα ξαναδεί, πολύ πρόσφατα... Τότε όλοι οι οριενταλιστές έλεγαν ότι το φαινόμενο είναι πολιτισμικό.Τότε... το 2001 που η βίαιη απομάκρυνση τους εξίσου βίαιου καθεστώτος των Ταλιμπάν έβγαλε τους Αφγανούς στο δρόμο για λεληλασίες. Οι μπακαλοκλέφτες ασχολήθηκαν με τα μπακάλικα ενώ οι πονηροί επιτέθηκαν στο Μουσείο της Καμπούλ. Το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές αλλά, όπως φάνηκε πρόσφατα, ο θησαυρός της Βακτριανής σώθηκε σαν από θαύμα.

Το 2003, λίγο πιο κάτω, στη Βαγδάτη, χιλιάδες Ιρακινοί λεηλάτησαν κυβερνητκά κτίρια, νοσοκομεία και ότι άλλο έβρισκαν μπροστά τους. Το Μουσείο ήταν για άλλη μια φορά ένας από τους πρώτους στόχους και δεκάδες αντικείμενα πέρασαν τη δική τους περιπέτεια - ορισμένα επέστρεψαν.Το 2005 σειρά είχαν οι ΗΠΑ. Ο τυφώνας Κατρίνα χτύπησε τη Νέα Ορλεάνη και ο κόσμος μέσα σε μερικές ώρες σάρωσε τα σουπέρ-μάρκετ. Όλοι έδειξαν κατανόηση όταν έβλεπαν τον κόσμο να παίρνει φαγητά. Όμως όταν τα λάφυρα άρχισαν να είναι παπούτσια, υπολογιστές, τηλεοράσεις και στερεοφωνικά επενέβη με τα όπλα η αστυνομία. Όμως ούτε και αυτοί αντιστάθηκαν στον νόμο της φύσης.

Για τη νομική διάσταση της λεηλασίας στις βρετανικές ακτές, κάντε κλικ εδώ.
Παίζοντας με τις λέξεις... Οι λεηλατούντες στη Βρετανία δεν είναι κλέφτες... Βαφτίστηκαν beachcombers (που είναι αυτοί που ζουν από αντικείμενα ναυαγίων που εκβράζει η θάλασσα-κάτι που συμβαίνει αιώνες τώρα στη νησιωτική Βρετανία) ή και salvagers (σώζω αντικείμενα από ναυάγιο). Σκεφτόμουν πόσο περίεργο είναι που οι Άγγλοι έχουν ειδικές λέξεις για αυτά (και στα Ελληνικά, παρ' όλο που είμαστε 'ναυτική χώρα', δεν έχουμε)... Beachcombers, salvagers, jetsam, flotsam, lagan...

3 comments:

Nikolia said...

ΑΑΑαααχχ.. αυτή η ναυτική χώρα, με αυτή την υπέροχη γλώσσα... φοβάμαι πως έχει πάψει να πλάθει λέξεις και ιδέες (το 2ο δεν το πιστεύω πολύ, αλλά ταίριαζε)

zouri1 said...

αυτο με τους αγγλους το ειδα στην τηλεοραση,και τρελαθηκα.ειναι δυνατον?

Epikouros said...

Ιδέες πλάθει σίγουρα... ίσως λιγότερες τα τελευταία χρόνια (αιώνες δηλαδή) αλλά πλάθει.

Zouri είναι πολύ δυνατόν. Πιστεύω ακράδαντα κι ας λένε ότι θέλουν οι αυτοαποκαλούμενοι αντιεξουσιαστές, ότι η απόλυτη ελευθερία εμπεριέχει και άσχημα συστατικά.. Τα παραδείγματα που παρέθεσα είναι τα 3-4 τελευταία..