Sunday, January 28, 2007

Το νέο τζαμί της Αθήνας - Μακέτο!


Έγραψα πριν λίγο στα comments του προηγούμενου post μου ότι σήμερα, Κυριακή, έχω πολλή δουλειά και ότι δεν θα μπορέσω να βγω έξω για φωτογραφίες. Όλα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν, όμως για να ικανοποιήσω το απωθημένο μου ανεβάζω μια φωτό που είχα τραβήξει πριν κανένα εξάμηνο. Θυμάστε εκείνη τη συζήτηση για το πότε επιτέλους θα κατασκυαστεί εκείνο το ρημάδι το τέμενος στην Αθήνα; (αλήθεια, γνωρίζει κανείς σε ποιό στάδιο βρίσκεται ο 'διάλογος΄; μήπως αυτή τη στιγμή σφάζουν τον κόκκορα στα θεμέλια του μιναρέ;)


Για όσους λοιπόν είναι εναντίον της κατασκευής του τεμένους, όσους το θέλουν να κτιστεί 50 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο, όσους έχουν βγάλει τη μεζούρα και μετρούν το ύψος του μιναρέ και όσους απλά δεν μπορούν να φανταστούν ότι η Αθήνα θα (ξανα)αποκτήσει ένα τζαμί... ιδού μια φωτογραφία για να διευρύνει την φαντασία τους. Το τζαμί θα μπορούσε ήδη να υπάρχει και να περνά απαρατήρητο γιατί πολύ απλά θα έμοιαζε κάπως έτσι.

Το νέο τέμενος της Αθήνας (μακέτο... που έλεγε και ο Σημίτης)

Εν τέλει, η συζήτηση θα συνεχιστεί για πολύ καιρό φαντάζομαι. Μέχρι να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο, να γίνουμε εντελώς ρόμπα για ακόμη μια φορά σαν χώρα και μετά να κατασκευαστεί κάπου όπως όπως για να 'τελειώνουμε με αυτή την ιστορία' (και για να μην υπάρχει πολιτικό κόστος αφού θα φταίνε οι άλλοι που μας ανάγκασαν να το κτίσουμε!).

Γειά σου βρε Αθήνα, λίκνο του πολιτισμού! Δεν μας είπες όμως, πόσο μεγάλο τον έχεις... τον μιναρέ;

Epikouros

ΥΓ. Η φωτογραφία είναι αληθινή. Η μόνη επεξεργασία που έχει υποστεί, χωρίς αίσθημα ιεροσυλίας αλλά για τις ανάγκες αυτού post, είναι το Clone Tool του Photoshop που εφαρμόστηκε στην κορυφή του τρούλου.

6 comments:

Andreas said...

Κατάγομαι από την εξωτική Κομοτηνή (που είναι τζάμπα ξέρεις τι) και έχει χορτάσει το μάτι μου μιναρέδες, τζαμιά και άλλα τέτοια. Ως σκεπτόμενος άνθρωπος καταλαβαίνω πόσο ζωτικής σημασείας μπορεί να είναι η πίστη σε κάτι, κάποιοι άνθρωποι το έχουν ανάγκη. Γιατί να είναι κάποιος ενάντια στη κατασκευή οποιουδήποτε ναού; Αν θυμηθούμε τι τράβηξαν οι πρόγονοί μας για να διατιρήσουν τη πίστη τους στη Μ.Ασία και πόσο σημαντικό ήταν γι αυτούς, δε νομίζω πως θα βρούμε μια λογική απάντηση στη παραπάνω ερώτηση.

zouri1 said...

συμφωνω με αντρεα.πρεπει να υπαρχει χωρος λατρειας γιαολες τις θρησκειες.

N.Ago said...

Φυσικά και συμφωνώ με τον Ανδρέα και τον υπουργό zouri!

Epikouros said...

Χαίρομαι για την σύμπνοια..
Θα κοιτάξω αν βρω χρόνο την επόμενη εβδομάδα να γράψω κάτι και για τους δωδεκαθεϊστές και ότι έγινε στον ναό του Ολύμπιου Δια στην Αθήνα. Αν το ήξερα θα είχα πάει σίγουρα.. Δεν με νοιάζει (και ούτε με αφορά) αν πιστεύουν όντως, αν είναι τρελοί ή γιατί το κάνουν. Απλα μπούχτισα με τις ηλίθιες προσεγγίσεις από τα κανάλια.

andreas
Καλώς όρισες..

Nikolia said...

Στη χώρα αυτή επειδή ΆΠΑΝΤΕΣ είμαστε Χ.Ο. δεν μας νοιάζει κανείς άλλος εκτός από τους Χ.Ο.

ΧΟΧΟΧΟ

Epikouros said...

χεχε... ναι ναι...
Μόνο Χ.Ο. και ΠΑΟ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΘΥΡΑ 13!

Η χώρα του "ότι να'ναι"..