Friday, April 27, 2007

Η Αμαλία, οι bloggers, η απογραφή και η αυτοκριτική

Σε αυτό το post θα μιλήσω για το blog της Αμαλίας, το γνωστό σε όλους πλέον fakellaki, αλλα και για διάφορες σκέψεις που με έκανα τις τελευταίες ημέρες. Το fakellaki είναι ένα blog που κατά τη γνώμη μου δέχεται περισσότερες από μια αναγνώσεις.

Σε πρώτη ανάγνωση το blog της Αμαλίας συγκίνησε τους πάντες. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια comments σε άλλο ελληνικό blog και δικαίως βέβαια γιατί η Αμαλία μέσα από την περιπέτεια που έχει βρήκε τη δύναμη να γράψει τις σκέψεις και τις εμπειρίες της... και τις έγραψε όχι μόνο με συγκινητικό αλλά συνάμα και με ωραίο τρόπο.

Όμως κάπου μετά τα πρώτα 100 comments (η αναφορά είναι σχετική και χρονική και δεν αναφέρεται προσωπικά σε όσους έγραψαν στα comments μετά το εκατοστό) το θέμα άρχισε να ξεφεύγει.. Το blog της Αμαλίας μετατράπηκε σε ένα είδος λευκώματος, βιβλίου συλληπητηρίων και πλατφόρμα νεοελληνικής αυτογνωσίας. Την μεγαλύτερη αίσθηση στους εκεί γράφοντες έκαναν βέβαια τα αμφιβόλου γνησιότητας comments του Γ. Παπανδρέου και του Δ. Αβραμόπουλου. Προκάλεσαν, δικαίως αν είναι γνήσια, το μένος πολλών (και το δικό μου ομολογώ). Και βέβαια οι αντιδράσεις σε αυτά δεν ήταν πάντα κόσμιες.

Αν σε αυτό το σημείο σταθεί κάποιος λίγο πιο μακριά και παρατηρήσει το συνοθύλευμα μπορεί να διακρίνει κάτι ακόμα.. Ότι το fakellaki κατάφερε, εκτός όλων των άλλων, να κάνει μια άτυπη απογραφή τη ελληνικής κοινότητας καθώς η ιστορία της Αμαλίας δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Στα comments υπάρχουν σχόλια από τους περισσότερους ενεργούς bloggers (και όχι μόνο) που επισκέφτηκα το τελευταίο 5μηνο εθιστικού blog-surfing. Και η απογραφή προσέφερε, σε μένα τουλάχιστον, μια ακόμα αποκάλυψη. Ότι οι bloggers στην οπισθοδρομούσα τεχνολογικά και διαδικτυακά Ελλάδα δεν είναι πλέον κάτι περιθωριακοί τύποι, τεχνοfreaks, που πετούν τα σώψυχά τους στο Διαδίκτυο. Η άτυπη αυτή απογραφή μου απέδειξε ότι πλέον η ελληνική blog κοινότητα αποτελείται από όλα τα "κουμάσια" της ελληνικής κοινωνίας, ότι ολόκληρη η κοινωνία αντιπροσωπεύεται στα blogs. Αριστεροί και δεξιοί, εναλλακτικοί και μη, ευαίσθητοι και αναίσθητοι, άνθρωποι και υπάνθρωποι.

Είδα λοιπόν στα comments της Αμαλίας και τους παπάρες που έκαναν πλάκα και αστειάκια στο προσωπικό ημερολόγιο μιας ακροβατούσας μεταξύ ζωής και θανάτου, αυτούς που βρήκαν ευκαιρία για φάρσες χρησιμοποιώντας στοιχεία άλλων, είδα τις κατίνες που έπαιρναν απουσιολόγιο για το ποιός εξέφρασε και ποιός δεν εξέφρασε τη λύπη του και την οργή του για όσα συμβάινουν στην Αμαλία (σαν τις κωλόγριες στις κηδείες που μετρούν ποιός ήρθε και ποιός δεν ήρθε... ευτυχώς που στο internet δεν φαίνεται τι φοράμε γιατί σίγουρα θα δεχόμουν κατάρες για το γεγονός ότι έγραψα comment στην Αμαλία φορώντας πυτζάμα).. είδα ορδές συνεπαρμένων ανθρώπων να μην μπορούν να γράψουν λέξη.. και τελικά να γράφουν το ίδιο με τον προηγούμενο απλώς και μόνο επειδή ήθελαν να δώσουν το παρόν (αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό), είδα μερικούς αναίσθητους να διαφημίζουν άλλα άσχετα blogs (μια δράση για την Αμμόχωστο θαρρώ... ανώνυμα βέβαια) για να εκμεταλλευτούν την επισκεψιμότητα που είχε το blog της Αμαλίας (είναι σαν να ήταν κάποιος άρρωστος και στην ανανκοίνωση του ιατρικού ανακοινωθέντος να παει μια εταιρεία και να διαφημιστεί πίσω από τον γιατρό που το ανακοινώνει!).. είδα ακόμη χειρότερα σχόλια του τύπου "ναι ήρθε και ο Τάδε να κάνει comment μπας και τσιμπήσει κανέναν επισκέπτη και κάνει γνωστό το blog του".. άλλοι έβγαζαν τα απωθημένα τους και άλλοι τη χολή τους.. είδα κόσμο να καταρριέται αυτή τη χώρα στην οποία ζούμε.. Όμως οι γιατροί και τα φακελλάκια είναι επέκταση του ανεύθυνου τρόπου ζωής μας, της λεγόμενης νεολληνικής νοοτροπίας, απόρροια της οποίας ήταν και τα comments που εμφανίστηκαν στο fakellaki. Με λίγα λόγια δηλαδή... ήμασταν όλοι εκεί.

Epikouros

ΥΓ. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Αμαλία υποφέρει και αγωνιά. Απλά θα επαναλάβω εδώ το comment που της άφησα. Καλή δύναμη Αμαλία.. έχεις δείξει ότι έχεις πολύ δυνατό χαρακτήρα. Μετράει πολύ..

8 comments:

Toixorixos said...

Δεν έχω τα κότσια να γράψω κάτι στο blog της Αμαλίας. Δεν νιώθω τι περνάει. Γι' αυτό βουβά διαβάζω τα γραπτά της και συλλογιέμαι: "άραγε τι θα έκανα εγώ στη θέση της;" Ποτέ ας μην το μάθω. Ποτέ να μην το μάθει κανείς.
Της εύχομαι από εδώ που βρίσκομαι να ζήσει όπως θέλει το μικρό υπόλοιπο που της αναλογεί. Δεν θα πω τίποτα άλλο.

Epikouros said...

@toixorixos
Η Αμαλία σίγουρα έχει κότσια για να το κάνει αυτό. Και σίγουρα κάνει πολλούς να νιώθουμε μικροί μπροστά της. Το post μου αναλώνεται ίσως περισσότερο στους υπόλοιπους..

akanthos said...

Ο λόγος είναι η σκιά της πράξης κατα το Δημόκρητο.Στην πραγματικά τραγική περίπτωση της Αμαλίας,αντί να γράψουμε πρέπει να πράξουμε,ο καθένας απ το δικό του χώρο κατα τέτοιο τρόπο ωστε αυτά τα συχαμερά φαινόμενα που εξευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να περιοριστούν.Η κλαψούρα,τα λιβάνια και όλα όσα περιέγραψε τόσο άμεσα ο Επίκουρος μου θυμίζουν πολιτικούς,παπάδες και τηλεόραση,το γνωστό κύκλο της αθλιότητας δηλαδή.
Η Αμαλία είναι ελεύθερος και γενναίος ανθρωπος,ένα "γειά" της αρκεί νομίζω

ο δείμος του πολίτη said...

Υπέροχο post, Επίκουρε. Αναλυτικότατο και με ιδιαίτερη σεμνότητα.

Epikouros said...

@akanthos
και τα comments είναι γραπτός λόγος..κι αυτά σκιά της πράξης δηλαδή.. Η πράξη-αντίδραση πολύ σωστά πρέπει να αρχίσει από τον προσωπικό μας χώρο ο καθένας..

@δείμος
thanks

itelli said...

Εσύ μίλησες για κατίνες με απουσιολόγιο... Αμ τους μπλογκο-ιεχωβάδες που όχι απλά αφήνουν σχόλια στα μπλογκ άλλων με τη διεύθυνση της Αμαλίας, αλλά σου το τρίβουν στη μούρη κ προσπαθούν να σε ενοχοποιήσουν που "δεν έβαλες το μπάαααανερ" ή δεν ξέρω γω τι...

Κάτι παραπλήσιο σκεφτόμουν εδώ κ καιρό. Τα περισσότερα μπλογκς είναι μες στο παράπονο ότι κάποιος, κάπου, κάποτε στην κοινωνία/κράτος τούς αδίκησε. Κ γω μαζί. Αλλά αναρωτιέμαι, όταν αδικούμε εμείς τους άλλους, το συνειδητοποιούμε, εστω κ καθυστερημένα; Ή κατεβάζουμε ηθικά ρολά κ εξασκούμε το σπορ του Δημοσίου Υπαλλήλου όπου "εγώ να προσέξω τη δουλειά μου; εσύ να ήξερες πού ερχόσουν!" κ έτσι διαιωνίζεται η μιζέρια;

Epikouros said...

Έχεις δικιο.. Σχετικά με τα παραπονιάρικα Blogs μπορεί να φταίει το οτί αυτά καλύπτουν εν μέρει γεγονότα τα οποία δεν προβάλλονται από τα παραδοσιακά μέσα. Τα σχόλια περί αδικίας βέβαια είναι θέμα ηθικής και αυτογνωσίας. Και πάνω από όλα ευθύνης. Να προσέχει ο καθένας τι γράφει και να μην αφηνιάζει επειδή βρίσκεται υπο καθεστώς ανωνυμίας ή έστω ψευδωνυμίας. Η απόλυτη ελευθερία που προσφέρει το Διαδίκτυο όμως δεν μπορεί να εξαλείψει αυτό το φαινόμενο αφού πίσω από το nickname μπορεί να υπάρχει ο οποιοσδήποτε και να παριστάνει ότι θέλει.

οι ηδύσεις για βωβούς said...

Φανερά ενοχλημένος ο κ.Καραμανλής, μετά το σάλο της δημοσκοπήσεως που φέρνει το κόμμα του ίντερνετ να καταλαμβάνει ποσοστό 3,7% στις επερχόμενες εκλογές, έκανε δεκτή την παραίτηση Αβραμοπουλου, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαργαρίτα Τσαντ σε μυστική συνάντηση που είχε εχτές αργά το βράδυ (παρ)έδωσε το χρίσμα στον Μπένυ, δηλώνοντας ότι θα επιστρέψει το συντομότερο στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το τελευταίο επίσημο ανακοινωθέν της ΓΑΔΑ, ο Αντώνης Τσίπρας και ο Γιάννης Γούτης που βρέθηκαν στις οικίες τους νεκροί, μετά από επιτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, συνδέονται άμεσα με το περίφημο κόμμα του ίντερνετ, καθώς σε σημειώματά τους δηλώνουν τον αμοιβαίο αποτροπιασμό τους σε όσα (δεν) έπραξαν, αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση της Αμαλίας Καλυβινού.

Φόβοι για επικείμενη αυτοκτονία εκφράζονται και για τη Ροδιά Τσουκνίδα που παραμένει άφαντη τα τελευταία 24ωρα, ενώ ερευνώνται όλες οι φανelες που φορούσε από λυσσασμένα κυνηγητικά σκυλιά της Ασφάλειας.

Η κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε και "εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το πολιτικό μέλλον της Ντόρας", σύμφωνα με δηλώσεις του Γκαντέμη Δρακουμέλ, αναμένεται να κορυφωθεί στο Greek Bloggers Party, ιδίως μετά τις "πρόωρη" ανακοίνωση του Θέμη Λαζαρίδη, κατά την έγκυρη πάντα γνώμη της Μαριώς -στην οποία ανήκει η μητρότητα του όρου "πολιτικό ίντερνετ"-, για τη δημιουργία σκιώδους κυβέρνησης που αποκλείει γνωστά ονόματα της μπλογκόσφαιρας όπως τον έγκυρο εκδότη depressed, τον έγκριτο συγγραφέα Πιτσιρίκο, την ελληνίδα τσιτσιολίνα Mantalena M.Deuced, τον πρώην υπουργό Τουρισμού Γιάννη Ζουρίδη, τον καναλάρχη Νίκο Ρούσο, τον αττικάρχη Θανάση Κουβανό, τη διακεκριμένη ακαδημαϊκό Κασσάνδρα Μαριαλίτσα, τον κινεζολιβεριανό παλαιστίνιο N.agopian και άλλους.

ΤΑ ΙΝΤΕΡΝΕΑ

======================================
Τάδε έφη Θεμης Λαζαριδης:

«Λοιπόν, το Greek Bloggers Party ανακοινώνει τη δημιουργία σκιώδους κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός: Νίκος Δήμου
Εθνικής Άμυνας: Δε Μασάμε Ρε
Οικονομίας: Bizwriter
Εξωτερικών: Panosz
Εσωτερικών: Roark
Παιδείας: Εγώ (ο παππάς τι ευλογεί πρώτα;)
Απασχόλησης: Rebel@Work
Δημόσιας Τάξης: Γιώργος Μαργαρίτης
Υγείας: Αμαλία Καλυβινού
Ναυτιλίας: Ναυτίλος
Αγροτικής Ανάπτυξης: Rodia
Μεταφορών και Επικοινωνιών: vrypan
Δικαιοσύνης: karpidis
Ανάπτυξης: λ:ηρ
Πολιτισμού: Roidis
ΠΕΧΩΔΕ: Ψιλικατζού
Επικρατείας: Μέμα

Μείναν πολλοί απ’ έξω αλλά έχει υφυπουργεία, διευθύνσεις, όλοι θα βολευτείτε…»