Monday, June 04, 2007

Blog sweet blog

Μου 'λειψε το μπλογκάκι μου. Με έφαγε η πολλή δουλειά βρε παιδιά. Μετακόμισα το προηγούμενο σαββατοκύριακο και η εβδομάδα που πέρασε (και αυτή που έρχεται) είναι εξοντωτικές. Δεν προλαβαίνω να πάρω ανάσα στη δουλειά, ξενυχτάω, γυρίσζω σπίτι και προσπαθώ να βάλω μια τάξη στο δωμάτιό μου. Ακόμα να φανταστείτε δεν έχω τηλέφωνο σπίτι (επομένως ούτε το πολυπόθητο adsl). Την επόμενη Δευτέρα είπε ο τεχνικός. Μέχρι και μήνυμα από το κινητό στο blog πήγα να στείλω προχθές το βράδυ, με όλες αυτές τις σκέψεις. Αλλά με πήρε ο ύπνος...

Epikouros

ΥΓ: Πήρε το μάτι μου τις τελευταίες ημέρες διάφορες αναφορές στην Αμαλία και το blog της στα παραδοσιακά media. Ειδικά στην τηλεόραση, το σαββατοκύριακο, όλα τα δελτία έπαιζαν την είδηση του θανάτου της. Στο 90% των περιπτώσεων μιλούσαν για τους bloggers όπως μιλούσε ο Ευαγγελάτος το '95 για τους ρέιβερς! ...συντάκτες ηλεκτρονικών ημερολογίων... blogs όπως τα λένε! Μα γιατί είναι τόσο αποκομμένοι από την πραγματικότητα ορισμένοι δημοσιογράφοι;

13 comments:

kat. said...

....γιατί απλώς δεν είναι δημοσιογράφοι όλοι αυτοί!

Στην Ελλάδα είσαι οτι δηλώσεις! και το πιο βολικό για αυτούς ήταν να δηλώσουν δημοσιογράφοι! Τέλος πάντων....

εύχομαι να επανέλθεις γρήγορα.....

Σοφία said...

Εντάξει, πόσο ενημερωμένος μπορεί να είναι ένας δημοσιογράφος 40-50 χρονών για τις εξελίξεις στο διαδίκτυο; Εδώ έχω φίλους που είναι 30-35 και μόλις ανακάλυψαν το ημέιλ, περιμένουμε από τον α/β/γ δημοσιογράφο της σειράς να ξέρει τι είναι τα ιστολόγια;

Σπύρος Σεραφείμ said...

γιατί τα blogs δεν έχουν λεφτά, φράγκα...

Epikouros said...

@kat.
διαφωνώ.. είναι δημοσιογράφοι και σε άλλα θέματα κάνουν επαρκώς τη δουλειά τους. Πιστεύω ότι φταίει το γεγονός ότι δεν βγαίνουν από τα γραφεία τους. Κάποτε ο ρεπόρτερ ήταν στους δρόμους και πήγαινε στο γραφείο μόνο για να γράψει.

@σοφία
δεν είναι απαραίτητα θέμα ηλικίας.. Αλλά θέμα ανοιχτών μυαλών.. Αν θες μαθαίνεις να σερφάρεις και στα 50 και στα 60. Απλά είναι άστοχο να δίνεις το συγκεκριμένο θέμα σε δημοσιογράφο που δεν έχει σχέση με το Internet.. στους γνώστες η διαφορά φαίνεται (όπως τώρα)

@σπύρος
Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με τα λεφτά η ασχετοσύνη και η επαγγελματική προχειρότητα ενός δημοσιογράφου ο οποίος ανέλαβε να κάνει ρεπορτάζ για ένα θέμα (Αμαλία) και δεν μπήκε στον κόπο να το ψάξει λίγο περισσότερο (από τους υπόλοιπους άσχετους συναδέλφους)..

keimgreek said...

είναι ό,τι είναι και υπάρχει πάντα το τηλεκοντρόλ ;-p

kat. said...

συγνώμη κιόλας....αλλά ας κάνουν τότε το ρεπορτάζ που ξέρουν!
απλώς με τον συγκεκριμένο χώρο έχω κουραστεί τώρα τελευταία....

osela said...

Δε νομίζω ότι αγνοούν οι ίδιοι την ύπαρξη των blogs, αλλά μάλλον πιστεύουν ότι την αγνοεί το κοινό που απευθύνονται, ο μέσος τηλεθεατής. Βασικά πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό να δω ρεπορτάζ για bloggers στο star, παρά στο MEGA. Επίσης, είναι δύσκολο να ανφερθείς σ' ένα θέμα χωρίς καμία απτή απόδειξη, ένα κριτήριο αντικειμενικό.
Οτιδήποτε γράφεται στο ίντερνετ μπορεί να είναι ψέματα. Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος γι' αυτό. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει ποια είναι η πραγματική οσελα, θα μπορούσα να ονομάζομαι βαγγέλης και να είμαι 50 χρονών. Θα μπορούσα να έχω συμφέροντα, να έχω δημιουργήσει με διαφορετικό όνομα 100 μπλογκ μόνο και μόνο για να προωθήσω μια άποψη.

Σοφία said...

Δε νομίζω ότι η έννοια του δημοσιογράφου ως κάποιου που γνωρίζει αρκετά πράγματα για πολλά θέματα μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται την σημερινή εποχή που οι εξελίξεις καλπάζουν. Το καλύτερο στο οποίο μπορείς να ελπίζεις είναι μια εξειδίκευση, π.χ. σε θέματα οικονομικά, αθλητικά, πολιτικά, εικαστικά κ.λπ. Επιβάλεται όμως, από τη στιγμή που βγαίνεις στις ειδήσεις και "ενημερώνεις", να έχεις κάνει μια λεπτομερή έρευνα του θέματός σου, ώστε να ξέρεις τι λες. Μου φαίνεται ότι πολλοί "δημοσιογράφοι" βασίζονται στην έρευνα που έχει κάνει κάποιος άλλος για λογαριασμό τους, ξέροντας ότι έτσι κι αλλιώς, άμα βγουν και πουν τα νέα με αρκετά δραματικό τρόπο στο γυαλί, ο πολύς κόσμος (που είναι ακόμα πιο ανίδεος) θα κρέμεται από τα λόγια τους.

Το τηλεκοντρόλ είναι ο καλύτερός μου φίλος :-)

kat. said...

σοφία, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!!!

ανεστης said...

Τα blogs θα αποκτήσουν πιο συγκεκριμένη υπόσταση ΚΑΙ για τους δημοσιογράφους, όταν θα σταματήσουν να είναι αυτοβιογραφικά (στυλ "αγαπητό μου ημερολόγιο, σήμερα...) και αποκτήσουν πιο παρεμβατικό ρόλο στην κοινωνία (όπως έγινε με την Αμαλία). Το ίδιο συμβαίνει παντού (και στις ΗΠΑ με το blog του στρατιώτη στο Ιρακ π.χ.)

Epikouros said...

@keimgreek
μέγα εργαλείο το τηλε-κοντρόλ.. δεν ξέρουν πολλοί την δύναμή του όμως.

@kat.
το κακό συμβαίνει όταν τους ανατίθενται τα θέματα (δηλ. κάποιες φορές δεν είναι επιλογή τους και για αυτό καταλήγει να γίνεται μια αγγαρεία με προχειρότητα)

@osela
ναι, έχεις δίκιο. Όμως εκεί ακριβώς εισέρχεται η περιβόητη "διασταύρωση στοιχείων". Στην προκειμένη περίπτωση, η Αμαλία έφυγε, κηδεύτηκε (το νεκροταφείο και η ημερομηνία είναι γνωστά και άρα εύκολα να διασταυρωθούν). Εγώ πάντως στάθηκα περισσότερο στην περιγραφή των "συντακτών ηλεκτρονικών ημερολογίων", λες και πρόκειται για μια περιθωριακή σέκτα.

@σοφία
Αυτή η στοιχειώδης ενημέρωση (η απουσία της δηλαδή) είναι που με ενόχλησε. Για ορισμένα θέματα η ενημέρωση είναι τόσο υπερβολική που οι βασικές γνώσεις θεωρούνται δεδομένες (ποιός μπορεί να παρακολουθήσει το θέμα με τα ομόλογα όταν ελάχιστοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα;) και για άλλα (π.χ. Blogs) η ενημέρωση λείπει σε βαθμό που η περιγραφή είναι σαν να πρόκειται για κάτι το εξωπραγματικό.

@ανέστης
κι εγώ πιστεύω ότι θα αποκτήσουν πιο συγκεκριμένη υπόσταση όμως είμαι εναντίον των απολύτων. Δεν πρέπει να είναι όλα σοβαρά και "ειδησεογραφικά"-"ενημερωτικά". Χρειάζονται όλα τα είδη των blogs. Και τα αυτοβιογραφικά και τα ποιητικά και τα χαβαλετζίδικα.. όλα..

Σπύρος Σεραφείμ said...

εγώ λέω το εξής. ότι άμα είχε φράγκα το θέμα θα είχαν ασχοληθεί και θα το ήξεραν και αυτό το μέσο.
Δεν έχει φράγκα, δεν ασχολείται κανείς τους και για αυτό είναι άσχετοι.
Αυτά τα λέω έχοντας στο μυαλό δύο πράγματα. πρώτον, ότι έχω δουλέψει ως δημοσιογράφος επαγγελματικά σε site και, δεύτερον, η ΕΣΗΕΑ δεν αναγνωρίζει το χρόνο προϋπηρεσίας εάν κάποιος δουλεύει στο Ιντερνετ
(όπως και στα μουσικά ραδιόφωνα)

καλησπέρες!

Melina said...

Νομίζω οτι τα μπλογκς είναι εν δυνάμει πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση... στο εξωτερικό δεν είναι λίγοι οι μπλόγκερς που βγάζουν τρελλά λεφτά απο τις διαφημίσεις,αν και δε βλέπω γιατί το αν έχει φράγκα ή όχι το μπλογκινγκ είναι λόγος να ασχοληθούν οι δημοσιογράφοι με αυτό.

Το σίγουρο είναι πως ένα δημοφιλές μπλογκ μπορεί να είναι μια μορφή εξουσίας και διαμόρφωσης κοινής γνώμης (ίσως σταδιακά ακόμα και σε μεγαλύτερο βαθμό απο εφημερίδες ή και τηλεοπτικά δίκτυα) μάλλον οι δημοσιογράφοι δεν το έχουν πάρει είδηση αυτό ακόμα. Στην Ελλάδα βέβαια το μπλόγκινγκ είναι ακόμα ενασχόληση για λίγους (και όχι απαραίτητα εκλεκτούς) αλλά δεν παύει να είναι ένα χαρτί πολύ δυνατό στα χέρια οποιουδήποτε ικανού να το εκμεταλλευτεί (θεμιτά ή αθέμιτα).
Αν είχαν την ικανότητα οι δημοσιογράφοι μας να κοιτούν λίγο πιο πέρα απο τη μύτη τους θα είχαν κάνει την προσπάθεια να ανακαλύψουν αυτό το μέσο και να το χρησιμοποιήσουν. Ισως απλά να είναι θέμα έλλειψης ανοιχτού μυαλού. Γενικά οι δημοσιογράφοι μας δε φαίνονται να φημίζονται περι τούτου.