Friday, June 22, 2007

Post απο τα σύνορα

Παρά τη φυγή μου απο το καμίνι, η ζέστη με ακολουθεί. Αυτή τη στιγμή βράζω απο τον καύσωνα στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα και για να σταματήσω να το σκέφτομαι είπα να γράψω ένα σύντομο ποστακι. Για πρώτη φορά όλοι οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν πολύ γρήγορα αλλά για κάποιον λόγο έχουμε κολλήσει μέσα στο κουπέ κάνοντας αέρα στα πρόσωπα μας. Το δέρμα μας γυαλίζει και κολλαμε. Ορίστε λοιπόν τι εννοούσε ο κολλυδας όταν έλεγε για κύμα καύσωνα στα βαλκάνια.

Η παρέα, αρκετά τρελή. Με τον κολλητό και έναν πολύ καλό φιλο, Τούρκο, πάμε να βρούμε τον filip απο τα Σκόπια για να συμπληρώσουμε το βαλκανικό κουαρτέτο. Πρώτη στάση μας, η παλιά πόλη των Σκοπιων για ξύρισμα σε κάποιον τούρκο μπαρμπερη! Μετά θα αρχίσουν τα φαγητα κ οι ρακιές ... Αύριο ίσως να φτάσουμε μέχρι την Οχρίδα για κρασί και πεστροφα..

Tο καλοκαίρι άρχισε φίλοι. Το ίδιο και το τρένο. Κάποια αντρική φωνή αναγγελεί ότι η τάδε αμαξοστοιχία αναχωρεί για το 'εξωτερικό'. Για κάποια χώρα ακατανόμαστη. Περνάμε τη νοητη και αόρατη γραμμή που μας χωρίζει. Όλα σχεδόν παραμένουν ίδια. Τα ίδια σπάρτα και η ίδια μυρωδιά. Το είχα γράψει και παλιότερα-εδώ τίποτα δεν φαίνεται να δικαιολογεί το raison d'etre των διπλωματών, την ύπαρξη δηλαδή διαφορετικών κρατών. Το σήμα στο κινητό μου χάνεται και πρέπει να στείλω αυτο το email σύντομα. Τα συναισθήματα μου αυτή τη στιγμή μπορούν να συμπυκνωθούν σε τρεις λέξεις...

Γαμώ τα σύνορα!

11 comments:

itelli said...

Πες τα ντε!

Nikolia said...

:) καλό ταξίδι επίκουρε :) σε ζηλεύουμε λίγο όσοι μένουμε στο αττικό καμίνι

Donnie said...

Kalo taksidi!
Rikse mia matia edo,tha sou aresei (mias kai kaneis tour sta valkania)
www.gkapllani.com
o dimosiografos exei kanei merika poly oraia odiporika.

Σοφία said...

Περιμένουμε ρεπορτάζ από τα Σκόπια. Να περνάς καλά!

N.Ago said...

Δηλαδή, εγω που τα περνάω εδώ και 16 χρόνια συνέχεια, τι πρέπει να πω;
Καλά να περνάτε !

osela said...

"τίποτα εδώ δεν δικαιολογεί την ύπαρξη διαφορετικών κρατών"
Δηλαδή αλλού την δικαιολογεί?Πού?
Τα σπαρτά πιστεύεις αλήθεια πως κάνουν τα κράτη? Να σκίσω πτυχίο και μεταπτυχιακό και να γραφτώ στην γεωπονία!
Δε νομίζεις ότι υπεραπλουστεύεις τα πράγματα?

Nikolia said...

@osela, ti sxesi exoun ta ptuxia kai ta metaptuxiaka???
skise kai ta ECDL ama xreiastei..

Epikouros said...

@itelli
να είναι καλά τα blogs γιατί αν περιμέναμε από τα παραδοσιακά μέσα...

@nikolia
μπορείς να σταματήσεις να ζηλεύεις. Επέστρεψα και ιδρώνω ήδη ακατάπαυστα.

@donnie
thanks donnie, τον έχω διαβάσει αρκετές φορές. Γράφει ωραία.

@σοφία
Η ανταπόκριση θα γίνει σύντομα - είναι ακόμα συγκεχυμένη στο μυαλό μου ανάμεσα σε σκέψεις, γέλια και αλκοόλ. :-)

@n.ago
Είμαι 150% σίγουρος για αυτό. Κάθε καλοκαίρι οι εικόνες από την Κρυσταλλοπηγή είναι τραγικές. Ακόμα και στη δική μας τριμελή παρέα, ο ένας (ο τούρκος) είχε διαφορετική μεταχείριση στον έλεγχο διαβατηρίων.

@osela
Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι τα πράγματα ήταν κάποτε πιο απλά. Κάποτε όλοι οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί ζούσαν ακριβώς την ίδια ζωή, καλλιεργούσαν τα ίδια λιβάδια, είχαν τα ίδια έθιμα ανεξαρτήτως θρησκείας και μιλούσαν 2 ή 3 γλώσσες. Επομένως τα σύνορα είναι αυτά που έκαναν τα πράγματα πιο περίπλοκα, δεν είμαι εγώ που τα υπεραπλουστεύω.

osela said...

δεν είχαν τα ίδια έθιμα ποτέ, ακόμα κι αν έπιναν το ίδιο γάλα και ανέπνεαν τον ίδιον αέρα. Αυτό μας το βεβαιώνει και η Πολιτισμική Ανθρωπολογία. Ίσως να μην είμαστε τόσο διαφορετικοί όσο πιστεύουμε, σ' αυτό συμφωνώ.
Ωστόσο το γεγονός πως είμαστε όλοι άνθρωποι και έχουμε τις ίδιες φυσικές/βιολογικές ανάγκες, και ακόμα αντιδρά ο νους μας με τον ίδιο τρόπο σε συγκεκριμμένα ερεθίσματα, δεν είναι αρκετό επιχείρημα για να υποστηρίζεις ότι δεν δικαιολογείται ο διαχωρισμός των κρατών.
Σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύω να σε προσβάλλω, ούτε να είμαι επιθετική. Λυπάμαι αν σου έχω δημιοργήσει τέτοιο συναίσθημα.

ο δείμος του πολίτη said...

Έχετε δηλαδή κάνει το διεθνισμό πράξη. Πολύ ωραίο και τόσο αντικομφορμιστικό το πολιτικό σου μήνυμα μέσα από ένα ωραίο δοσμένο τρόπο.

Epikouros said...

@osela
όχι δεν πιστεύω ότι είσαι επιθετική. απλά, συζητούμε εδώ πέρα. Διαφωνώ με αυτά που λες - στα ταξίδια μου στα Βαλκάνια γνωρίζω περισσότερους ανθρώπους με τους οποίους διαπιστώνω κοινά έθιμα και συνήθειες.. Βέβαια, όπως είναι φυσικό δεν συναναστρέφεσαι με όλους και σίγουρα, π.χ. όταν πήγα στην Τουρκία, δεν έψαξα να βρω έναν Γκρίζο Λύκο για να μου πει ότι δεν είμαστε ίδιοι.
Τέλος πάντων, θα ήθελα να σου αντιστρέψω τη διαπίστωσή σου ότι δεν είναι αρκετά τα επιχειρήματά μου και να σε ρωτήσω "Για σένα, πώς δικαιολογείται ο διαχωρισμός των κρατών"; (χρησιμοποίησα τη δική σου φρασεολογία για κράτη αν και θα έπρεπε να ρωτάω για διαχωρισμό των εθνών ή των λαών ή των ανθρώπων αφού το κράτος προϋποθέτει εξ ορισμού έναν τύπο διαχωρισμού).

@δείμο
θενξ