Thursday, July 26, 2007

Μύθοι και αλήθειες για τη φωτιά στην Πάρνηθα


Είχε δίκιο ο Άγγελος Σπύρου - το πρωινό Βουκουρέστι παραμένει για μένα μια κατά βάση άγνωστη πόλη. Βέβαια δεν το ξεφτίλισα στις βραδινές εξόδους, απλά, καθώς ο λόγος που πήγα ήταν βασικά για να δω έναν πολύ καλό μου φίλο που νιώθει μοναξιές, βγαίναμε μαζί τα βράδια και τα πρωινά καθόμουν μέσα διαβάζοντας τις 600 σελίδες ενός βιβλίου.
Επέστρεψα για να ξαναφύγω (καλά καλά, μην βαράτε!)... Τι να κάνω όμως κι εγώ; να κάτσω στο καμίνι και να αποχαυνωθώ από τις @@ριες που βουίζουν στα αυτιά μου κάθε βράδυ στις 8; Φωτιές παντού! Κάψτε τα όλα να ησυχάσουμε (σιγά μην ησυχάσουμε).
Μου ήρθε αυτό στο inbox μου και το ανεβάζω αυτούσιο (κάντε κλικ πάνω του για καλύτερη ανάλυση). Αν κρίνω από το layout μάλλον από τα ΝΕΑ είναι (εύκολο να το βρω αλλά αυτή τη στιγμή βαριέμαι να το ψάξω). Είναι μια ενδιαφέρουσα άποψη...
Στ' Αποστόλη όπου έχει επίσης αναδημοσιευθεί το συγκεκριμένο άρθρο υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα απάντηση ενός Ανώνυμου στα comments.

5 comments:

Nikolia said...

me ton pono mas paizei kai o Epikouros... feugw kai gw, alla apo ti polu douleia den exw oute xrono na apolausw to omorfotero tmima tou taksidiou (to prin fugeis.. oneiropoliseis.. taksidiwtikoi odigoi ktl..) douleia.. douleia.. douleia..

ο δείμος του πολίτη said...

Μια απάτη είναι τόσο οι πολιτικές υποσχέσεις για το μέλλον, όσο τελικά και η ευθιξία που ήλπιζαν κάποιοι να δέιξει η κυβέρνηση.

ανεστης said...

Το συγκεκριμένο κείμενο του Μάργαρη έχει καταριφθεί από ένα σωρό επιστήμονες.
Ο Μάργαρης πάντα θέλει να διαχωρίζεται απο τους πολλούς, να είναι ριζοσπάστης αλλά δεν έχει πάντα δίκιο.
Κανείς δεν λέει οτι μειώθηκε το οξυγόνο με τα λιγότερα δέντρα. Αυξήθηκε όμως η αναλογία με το διοξίδειο και μονοξείδιο του άνθρακα που ως γνωστό απορροφούνται απο τα φύλλα.

Τα αντιπλημμυρικά είναι πάντα συναρτώμενα απο την κλίση των βουνών, τους δρόμους απορροής των ομβρίων και τους οικισμούς που βρίσκονται κοντά. Άρα τα παραδείγματα του Αγίου Όρους που περιβάλλεται και απο θάλασσα είναι άχρηστα. Δεν αναφέρεται η μάζα νερού που κατακρατούν τα φύλλα και ο συνολικός όγκος του δέντρου, αλλά μόνο αυτή των ριζωμάτων και εδώ υπάρχει δυσαναλογία δέντρου-θάμνου (θα τα πούμε με τις πρωτες βροχές).

Μάλλον προσπάθησε λοιπόν ή να επωφεληεθί αντίστροφα απο την τεράστια ευαισθητοποίηση του κόσμου με τις φωτιές.

Σοφία said...

Το ίδιο βιβλίο διαβάζατε, ή είχατε ένα ο καθένας; Και ήταν καλό;

Epikouros said...

@nikolia
μια από τα ίδια και από εδώ... γυρίζουμε και δουλεύουμε λίγο πριν ξαναφύγουμε.. κύκλοι...

@δειμος
η απάτη αυτή είναι μόνιμη τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη σ' εμάς, τους ψηφοφόρους.

@ανέστης
Σσίγουρα το κείμενο κρύβει μια εκκεντρική άποψη (τουλάχιστον σε σχέση με όλα όσα ειπώθηκαν), άλλωστε για αυτό και το ανέβασα (όχι γιατί τα πιστεύω 100% ούτε γιατι θέλω να πείσω κανέναν, απλά μια διαφορετική οπτική). Σίγουρα οι πρώτες βροχές θα είναι οι μόνες που θα πουν την αλήθεια (εδώ θα είμαστε!).
Το κείμενο κρύβει πάντως και ορισμένες αλήεθειες, όπως ότι στην τελειότητα της φύσης έχουν υπολογιστεί και οι πυρκαγιές (από φυσικά αίτια εννοώ, όχι ότι υπολογίστηκαν οι εμπρηστές!). Στα εκατομμύρια χρόνια ζωής του πλανήτη έχουν συμβεί σίγουρα πολλές πυρκαγιές, σε εποχές χωρίς "επίγεια και εναέρια μέσα πυρόσβεσης" κι όμως εξακολουθούν να υπάρχουν δάση, που σημαίνει ότι η φύση επανήλθε από μόνη της. Το θέμα κατά τη γνώμη μου είναι απλώς να προστατευθεί ο χώρος από καταπατητές γιατί πολύ φοβάμαι ότι στην τελειότητα της φύσης το μόνο που δε υπολογίστηκε ήταν ο άνθρωπος...

@σοφία
Χαχα, όχι, ο φίλος μου δούλευε όλη μέρα. Εγώ ξυπνούσα τα μεσημέρια και διάβαζα την εκπληκτική αφήγηση του ιστορικού Anthony Beevor για το "Στάλινγκραντ".