Tuesday, October 30, 2007

Μααα... τα ΕΛΤΑ αναγνώρισαν ήδη τα Σκόπια ως Μακεδονία! (τα αποτελέσματα ενός πειράματος)

Είχα λάβει προ καιρού έναν φάκελο από έναν γνωστό μου στα Σκόπια. Είχε πάνω αυτή τη σφραγίδα. Κάτω από τα γραμματόσημα της "Republika Makedonija" η σφραγίδα από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έγραφε "Αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως ΠΓΔΜ".Αναρρωτήθηκα αν συμβαίνει κάτι ανάλογο στην περίπτωση που στείλεις ένα γράμμα στα Σκόπια. Αν χρησιμοποιήσεις τον όρο "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας - ΠΓΔΜ", ή ακόμα καλύτερα αν γράψεις FYROM, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως τι γίνεται αν γράψεις κάτω από τη διεύθυνση του παραλήπτη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ;

Έβαλα μερικές κόλλες χαρτί σε έναν φάκελο και τον έστειλα χωρίς διεύθυνση αποστολέα στα Σκόπια. Χρησιμοποίησα μια πραγματική διεύθυνση όμως σκέφτηκα, για πλάκα, στο όνομα του παραλήπτη να μην βάλω το πραγματικό όνομα. Έβαλα λοιπόν το "Μέγας Αλέξανδρος" στα σλαβομακεδονικά και, κάτω από τη διεύθυνση, "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

"Για να δούμε τι θα γίνει", συλλογίστηκα...


Άνθρακες ο θησαυρός. Δεν συνέβη απολύτως τίποτα. Το γράμμα έφτασε κανονικά, με τη σφραγίδα ταχυδρομείου και με τα όλα του. Τα προβλήματα που βασανίζουν τα δελτία ειδήσεων και τους πολιτικούς μας, η ονομασία των Σκοπίων, η διπλή ονομασία και το σύνθετο ξαδερφάκι της, όλα αυτά, τα ΕΛΤΑ δεν τα απασχολούν. Το έχουν λύσει το πρόβλημα οι άνθρωποι. Απλά το πάνε το γράμμα.

Και κάθομαι και σκέφτομαι μια πρόσφατη και σχετική ιστορία. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης ανακοίνωσε προ εβδομάδων στη Βουλή ότι η Ελλάδα θα διακόψει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τα Σκόπια. Επρόκειτο για τα κονδύλια από το ΕΣΟΑΒ, το Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, το οποίο, μετά την πενταετία 2002-2006. έπρεπε να ανανεωθεί για το 2007-2012. Η ανακοίνωση έγινε όταν το νομοσχέδιο για το 2007-2012 φάνηκε να έχει τη λίστα των βαλκανικών χωρών χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τα Σκόπια. Το ΥΠΕΞ είχε στείλει επιστολές σε όλα τα βαλκανικά υπουργεία εξωτερικών και περίμενε απαντητικές επιστολές. Η επιστολή από τα Σκόπια όμως ήταν υπογεγραμμένη ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Σύμφωνα με τον υφυπουργό λοιπόν, καθώς το ΥΠΕΞ μας δεν αναγνωρίζει κάποια τέτοια χώρα, η επιστολή βαφτίστηκε ως "μη ληφθείσα" και έτσι τα Σκόπια δεν θα έπαιρναν τα κεφάλαια που τους αναλογούσαν (γύρω στα 75 εκ. ευρώ). Στα ελληνικά ΜΜΕ σήμανε συναγερμός. Κάποιοι, όπως ο βουλευτής της ΝΔ, Αριστοτέλης Παυλίδης, ξεσπάθωσαν νομίζοντας ότι η Ελλάδα απέκτησε επιτέλους πυγμή. "Με τσαμπουκά δεν μπορούν να κάνουν φιλίες τα γειτονόπουλα" έχει δηλώσει.

Ο συναγερμός όμως σήμανε και στο ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος τύπου, άφησε εσπευσμένα το γραφείο του και έτρεξε απέναντι στη Βουλή να σώσει ότι μπορούσε. Προφανώς δεν υπήρχε καν όλο αυτό το θέμα. Εξήγησε εν τέλει ότι, όπως και κατά την πρώτη πενταετία, υπήρχε μια ειδική συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ώστε να αποφεύγονται οι ανταλλαγές των συγκεκριμένων επίσημων επιστολών με στόχο την αποφυγή των γραφειοκρατικών αδιεξόδων.

Αν τα κάνει όλα αυτά το ίδιο το υπουργείο, γιατί σπάνε τα μπούτια τους οι πολιτικοί για το πώς θα ονομαστεί ο γείτονάς μας; Αν οι ίδιες οι υπηρεσίες του κράτους μας έχουν λύσει αυτά τα θέματα (απλά και μόνο από την ανάγκη να υπάρξει μια λειτουργική σχέση... για τα κονδύλια του ΕΣΟΑΒ, για τα γράμματα...) γιατί να ταλαιπωρούνται οι μάζες από τις κορώνες του κάθε λαϊκιστή που χρησιμοποιεί όλο αυτό το παραμύθι για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες;

14 comments:

Nikolia said...

από Ελληνοφρένεια:

πώς θα κάνεις τη Ντόρα Μπακογιάννη και την οικογένεια Μητσοτάκη να μην ασχολείται με το Σκοπιανό..;;

Διοργανώνοντας περισσότερες βραδιές "Αρίω"!!!!!

χεχεχεχε

καλό Επίκουρε.. "το πας το γράμμα"

Xrysostomos said...

scripta manent
(απευθύνομαι και προς nikolia)

Καλημέρα

ggia said...

Τις εποχές που για να ταξιδέψεις στη "Macedonia" χρειαζόταν βίζα και ήταν η εποχή του ψυχρού πολέμου Ελλάδας-"Macedonia" η βίζα έμπαινε μέσα στο διαβατήριο (τώρα δεν πληρώνεις για βίζα, και σου δίνουν ξεχωριστό χαρτάκι και όχι αυτοκόλλητο στο διαβατήριο). Τότε όταν επέστρεφες από ταξίδι ή έβλεπαν οι τελωνιακοί την βίζα αυτή.. σου έβαζαν μια σφραγίδα "Seal invalid for Greek Authorities".

Σου έστειλα με email μια τέτοια βίζα σκαναρισμένη από το διαβατήριό μου, μιας και βλέπω ασχολήσαι/πειραματίζεσαι με το Σκοπιανικο-Macedonia-Ελληνικο-Μακεδονικό θέμα.. ;-)

Anonymous said...

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα αυτού του άρθρου. Επειδή έγραψες πάνω στο φάκελο "Μακεδονία" θα πρέπει τα ΕΛΤΑ να διορθώνουν και τη διεύθυνση; Αυτά φίλε μόνο σε κάτι χώρες της Σοβιετικής Ένωσης γίνονταν.
Εδώ τα ΕΛΤΑ μπορούσαν να τυπώσουν τη φάτσα σου σε γραμματόσημα και να τα χρησιμοποιήσεις κανονικά. Ε, τι θες να κάνουν πόρτα στους ασχημομούρηδες σαν εσένα;

Άντε το επόμενο βήμα για σας τους αριστερούληδες είναι να μας πείτε πως τα ΕΛΤΑ θα πρέπει να ανοίγουν και τα γράμματα και να διορθώνουν με μπλάνκο όπου γράφει "Μακεδονία" με FYROM.

Μεγάαααλε αγωνιστή.

Epikouros said...

@nikolia+xrysostomos
:-P

@ggia
thanks για το mail.. μολις βρω λίγο χρόνο θα το περάσω μια από το photoshop να σβήσω τις προσωπικές πληροφορίες και θα το ανεβάσω ως ιστορικό κειμήλιο.

@anonymous
Ανώνυμε, κάνω πως δεν προσέχω την ειρωνία σου και σου απαντώ. Το νόημα του άθρου είναι ότι ζεις σε μια χώρα που επί 15 χρόνια σου πουλάει μια ιστορία για το Μακεδονικό, που κόμματα έχουν κερδίσει και χάσει εκλογές λόγω της θέσης τους σε αυτό το θέμα και εν τέλει όλα αυτά αναιρούνται από το ίδιο το κράτος. Αν διάβαζες ολόκλητο το post θα έβλεπες ότι μόλις πριν 20 μέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών μιλούσε για μια επιστολή ως "μη λειφθείσα" επειδή έγραφε πάνω Republic of Macedonia. Και έσπευσε να κάνει βαρύγδουπες τσαμπουκαλεμένες δηλώσεις για δικό του πολιτικό όφελος.

Για να στο κάνω λιανά σε περίπτωση που ακόμη δεν καταλαβαίνεις. Το πρόβλημα μου δεν είναι τα ΕΛΤΑ (κι ας ξέρουμε πολύ καλά αν ήταν αριστεροί ή δεξιοί αυτοί που άνοιγαν τα γράμματα επί δεκαετίες στην Ελλάδα). Το πρόβλημα είναι η γενικότερη υποκρισία για αυτό το θέμα.

Άντε τώρα να ψηφίσεις σε καμια ηλεκτρονική δημοσκόπηση για τα Σκόπια και να επιβεβαιώσεις τις φαντασιώσεις των δεξιο-πατριωτών περί Vardarska!

ggia said...

@epikouros

Είναι από ένα διαβατήριο που έχει λήξει από το 1998 (αν θυμάμαι καλά) η συγκεκριμένη Βίζα. Το μόνο προσωπικό στοιχείο είναι ο αριθμός του ληγμένου διαβατηρίου και ο αριθμός της βίζας. Πιστεύεις ότι είναι προσωπικά δεδομένα όπου κάποιος μπορεί να βγάλει κάποια στοιχεία από αυτά;

Αλλά θα κοιτάξω και σε κανένα άλλο διαβατήριο μήπως έχω πάλι τέτοια βίζα όπου είναι "ακυρωμένη" από τις ελληνικές αρχές και φαίνεται καλύτερα.

@Anonymous

το επόμενο πείραμα που προτείνω να κάνουμε με τα ΕΛΤΑ είναι να τυπώσουμε μια φωτογραφία πάνω στο γραμματόσημο το οποίο γράφει "Ρεπούμπλικα Μακεδόνια".. και να δοκιμάσουμε να στείλουμε γράμμα..

Aggelos Spyrou said...

Αγαπητέ Επίκουρε,

πρότεινα μια λύση, για να αποκτήσουμε κύρος στις διαπραγματεύσεις και να έχουμε διπλωματικό άσσο στο μανίκι:

Να ονομάσουμε τη δική μας Μακεδονία... ΦΥΡΟΜ!!! Έτσι, θα μπορούμε να κάνουμε ανταλλαγή ονομάτων!

Πέρα από την πλάκα, νομίζω ότι είναι κατανοητό από όλους τους σκεπτόμενους ότι το θέμα του ονόματος είναι αστείο. Απλά, κρύβονται άλλα στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής της ΦΥΡΟΜ από πίσω, και αυτά πάμε να "μαζέψουμε".

Η Μακεδονία, έτσι κι αλλιώς, είναι τριεθνής γεωγραφικά. Υπάρχουν οι Ελληνομακεδόνες, οι Σλαβομακεδόνες, οι Βουλγαρομακεδόνες, οι Αλβανομακεδόνες. Η θεωρία όμως των Σκοπίων θέλει τη μακεδονία να είναι μία, και να είναι το 39% της γεωγραφικής της έκτασης. Είναι σαν να πει η Ελλάδα ότι αλλάζει το όνομά της σε Ευρώπη. Ναι ρε, είσαι στην Ευρώπη, αλλά δεν είσαι όλη η Ευρώπη!

Παίζει και το θέμα του γοήτρου. Νομίζω ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον η συνέχεια.

ggia said...

@Aggelos Spyrou

το πρόβλημα με την γειτονική χώρα είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο πολιτικό κόστος να πει κάποιος πολιτικός την αλήθεια περί εξέλιξης του συγκεκριμένου ζητήματος (ότι στο τέλος το κράτος αυτό θα ονομάζεται Republic of Macedonia).

Έτσι όλοι λένε ψέμματα, και καταλήγουμε ως χώρα να βρισκόμαστε όλοι "στην κοσμάρα μας" και γραφικοί περί της ονομασίας (όταν όλος ο κόσμος στο εξωτερικό έχει αποδεχτεί την ονομασία "Macedonia" εδώ και χρόνια -- είτε μας αρέσει είτε όχι).

Το γόητρο και την δύναμή της η Ελλάδα ας προσπαθήσει να το δείξει με νοσοκομεία, κοινωνικές παροχές, παιδεία (κλπ κλπ) και όχι με "πατριωτισμό" της μορφής αυτής.

Η γειτονική χώρα αυτήν την στιγμή ζητάει επενδυτές και ήδη πάρα πολλοί Έλληνες έχουν ανοίξει επιχειρήσεις εκεί. Προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με την Αλβανική μειονότητα και γενικά προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Δεν είναι βασικό της πρόβλημα η ονομασία..

Η πολιτική που εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει η Ελλάδα έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Και οι πιο μετριοπαθείς στο θέμα της ονομασίας στα Σκόπια έγιναν άκρως εθνικιστές κατά της Ελλάδας..

Φαντάσου να θέλεις να ονομάζεσαι με ένα όνομα Χ.. Μπορεί να είσαι μετριοπαθής και να θες να το συζητήσεις το όνομα. Όταν όμως κάποιος σου επιβάλει να μην χρησιμοποιήσεις το όνομα αυτό.. τότε όχι μετριοπαθής δεν γίνεσαι.. αλλά πεισμώνεις και θες να γίνει το αντίθετο.

Σπύρος Σεραφείμ said...

το πάνε το γράμμα, έτσι;

:)

Ναπολέων said...

3-11-07
@ Επίκουρος

«γιατί να ταλαιπωρούνται οι μάζες από τις κορώνες του κάθε λαϊκιστή που χρησιμοποιεί όλο αυτό το παραμύθι για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες;»

1. Ο κορυφαίος λαϊκιστής, που έφτιαξε και κόμμα στηριζόμενος στο "ΌΝΟΜΑ", έχει όνομα: Σαγματοποιός, που στην κοινή ελληνική θα αποδίδονταν «σελλάς» ή «σαμαράς». Γιατί παράλειψες να τό αναφέρεις; Ακολουθείς τη μητσοτάκεια ρήση "ποιός θα θυμάται μετά από 10 χρόνια"...;
2. Εγώ πάντα θυμάμαι την ωραία εποχή του 1993, που ως μόνιμο επίτιτλο σε μιά εφημερίδα που βγάζαμε στα Γιάννενα είχαμε το «Η Ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική»...
3. Τί κάθεσαι και λες τώρα σε anonymous ταμπελλοποιούς... Δεν έχεις τίποτε καλλίτερο να κάνεις;
4. Η πρακτική πάντως της αγνόησης των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών από την όποια εξουσία, "δεξιά" ή "αριστερή", είναι πάγια, διαρκής και διηνεκής. Τώρα απλώς περνάει από το Κοινοβούλιο και βαφτίζεται "δημοκρατική" για να βολεύονται όσοι έχουν σαν μόνο στόχο τον φενακισμό του λαού για να τόν αρμέγουν άκοπα.
5. Η ιστορία με τα ΕΛΤΑ μυρίζει ναφθαλίνη. Νομίζω ότι είναι κάπου 10 ετών, κοντεύει να βγάλει το Δημοτικό...

@ Άγγελος Σπύρου

Πλάκα έχεις και σύ που σταματάς το μέτρημα στο τρία... Δεν ξέρεις να μετράς ώς το τέσσερα;;;

Καλό Σαββατοκύριακο.

αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων

Σοφία said...

Συμφωνώ με τον Ggia. Έχουμε καταντήσει να πουλάμε μούρη στους εαυτούς μας τη στιγμή που όλοι οι άλλοι μας έχουν γραμμένους. Τι ουσία έχει να βάζεις σφραγίδα πάνω στο γράμμα "η χώρα αυτή δεν αναγνωρίζεται" όταν το γράμμα μπει στη χώρα σου; Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Η μαγκιά θα ήταν η σφραγίδα να μπαίνει στο γράμμα που πάει *προς* τα Σκόπια, αλλά αυτό βεβαίως θέλει πολλά κότσια.

Για μένα η λύση δεν είναι να τρωγόμαστε για το όνομα με μια μικρή γειτονική χώρα που και την ανάγκη μας έχει και χώρο επενδύσεων αποτελεί για μας. Καμία χώρα δεν ωφελείται από αστάθεια και εχθρότητα στα σύνορά της. Αν είχαμε μυαλό, θα τους το προτείναμε εμείς να πάρουν το όνομα Σλαβομακεδονία και να ξεμπερδεύουμε, αλλά σιγά μην μπορέσουμε να δούμε πέρα από τη μύτη μας.

trakatruka said...

edw de borei i e l l i n i k i
a s t y n o m i a na eiselthei sta zwniana
tha boresei i e l l i n i k i
d i p l w m a t i a na epibalei orus/onomasies pou mono ektos topou i aneu logikwn stirigmatwn antilipseis ipostirizun?

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=29.10.2005,id=91280832

Ναπολέων said...

@ Σοφία

Αποκλείεται να δεχτούν (ούτε στο "πακέτο Πινέϊρο", που τό είχαν δεχτεί αλλά το απόρριψε ο Σαμαράς... δεν υπήρχε εθνοτικός προσδιορισμός αλλά γεωγραφικός) γιατί έχουν ~40% αλβανούς που δεν είναι σλαύοι βέβαια.
Αυτό έτσι για την Ιστορία.

α-α-ε
Ν.

Anonymous said...

Επιστρατεύουν τον Μ. Αλέξανδρο σε σποτ!

Και με τηλεοπτικά σποτ που εμφανίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο να επιτίθεται στα... Γαυγάμηλα επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων να «συνεπάρει» τους πολίτες της, παραλληλίζοντας τις επιτυχείς μάχες του στρατηλάτη με αυτήν που δίνεται αυτές τις μέρες για τη διεκδίκηση του ονόματος Μακεδονία. «Πιστεύω στον εαυτό μου, πιστεύω στη νίκη, εσύ είσαι η Μακεδονία», φέρεται να λέει ο Μέγας Αλέξανδρος στο σποτ, ακολουθούμενος από μακεδονική φάλαγγα σαν να καλεί εμμέσως τους Σκοπιανούς να είναι σε επαγρύπνηση λίγο πριν από την επίθεση...


http://www.youtube.com/watch?v=SRevveqFltU

*Ο Μέγας Αλέκος ομιλεί στα ... ντόπια!


http://www.youtube.com/watch?v=WZwgl9-G00Q

*Όλα τα λεφτά είναι το όνομα της ... Κλεοπάτρας στα κυριλλικά υπό τους ήχους του Παπαθανασίου (Μιλάμε για κλοπή σε όλα τα επίπεδα!) Α, ναι και ο Πούτιν είναι επίγονος του μεγάλου στρατηλάτη...http://www.youtube.com/watch?v=KMkVYLqoTf4


*Άθελά του κι εδω ο Πούτιν ξαναπαίζει τον ρόλο του. Εδώ εκπροσωπείται από το πλήρωμα ενός υποβρυχίου που αναδύεται ... στην Makedonija!
Α, ναι η διαφήμιση γυρίστηκε για λογαριασμό της η Cosmofon, θυγατρική της Cosmote στην πΓΔΜ...