Monday, October 29, 2007

Ο Νικολά Σαρκοζί αποχωρεί από συνέντευξη - το βίντεο και μια ανάλυση

Από επικοινωνιακής άποψης δεν είμαι σίγουρος πώς ερμηνεύεται μια αποχώρηση από συνέντευξη (ώραια ανάλυση ξεκίνησα να κάνω - με αβεβαιότητες). Συνήθως ο αναχωρών στιγματίζεται από τον λεκέ της ενόχλησης (εξ ου και τα εμετικά κλισέ "φανερά ενοχλημένος", "εμφανώς θορυβημένος", "με προφανή συναισθηματική φόρτιση" κλπ) όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις της αποχώρησης υπό το ύφος της ηρωικής εξόδου (γνωστό και ως "φαινόμενο του Μεσολογγίου"). Αν έπρεπε σώνει και καλά να απαντήσω "Σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκει ο κος Σαρκοζί" τότε μάλλον θα τον έβαζα στη δεύτερη. Άλλωστε, ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει για να προστατεύσει την προσωπική του ζωή ενάντια στον φασισμό του τηλεοπτικού φακού, της ανεύθυνης δημοσιογράφου, του ανέντιμου μοντέρ και όλων των υπόλοιπων συντελεστών που έβαλαν το χεράκι τους για να καταστρατηγήσουν κάθε έννοια του off the record (έπαιξαν ένα σωρό πλάνα από τον διάλογο κατά τη διάρκεια του μακιγιάζ!).
Για την ιστορία (και για όσους δεν κατάλαβαν γρι από τον αγγλογαλλικό διάλογο - sorry guyz αλλά δεν είχα καθόλου χρόνο για υποτιτλισμό), ο Σαρκοζί είναι "εμφανώς εκνευρισμένος" πριν καν ξεκινήσει η συνέντευξη διότι πιστεύει ότι τελικά κακώς η υπεύθυνη του γραφείου του κανόνισε να γίνει αυτή η συνέντευξη λόγω του πιεσμένου προγράμματός του. Η δημοσιογράφος προσπαθεί να τον καθησυχάσει και μέσα σε όλα ο Γάλλος πρόεδρος αποκαλεί την εν λόγω υπεύθυνη ως "ηλίθια". Εξηγεί εν τέλει πώς είναι πολυάσχολος και ότι θα παραχωρήσει τη συνέντευξη κανονικά και όταν η δημοσιογράφος αρχίζει τις ερωτήσεις για τις σχέσεις του με την σύζυγό του αυτός αρνείται να της δώσει πληροφορίες. Η δημοσιογράφος επιμένει και αυτός, έχοντας ήδη πει πώς έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα να κάνει, βγάζει το μικρόφωνο και αποχαιρετά το συνεργείο φεύγοντας. Στο σπικάζ της εκπομπής 60 minutes του δικτύου CBS αναφέρεται ότι δύο εβδομάδες μετά από εκείνη τη συνέντευξη οι φήμες για τις οποίες ερωτήθηκε ο "παραδόξως φιλοαμερικανός" Γάλλος πρόεδρος επιβεβαιώθηκαν με την ανακοίνωση του χωρισμού του ζεύγους Σαρκοζί.

Γιατί λοιπόν οι τίτλοι των εφημερίδων, των ειδήσεων και των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων να δίνουν αρχικά μια αρνητική εντύπωση για τον Σαρκοζί;

7 comments:

Ναπολέων said...

30.10.07
Έτυχε σε κάποιο κανάλι να «αρπάξω» κάποιες σκηνές από την ...δραματική "συνέντευξη" Σαρκοζί και σε δικαιολογώ για τους μύδρους εναντίον των παραγωγών «ειδήσεων».

Όμως πρέπει να δούμε και την άλλη πλευρά. Την πλευρά των Σαρκοζίδων.

Γιατί δηλαδή δέχονται, σοβαροί άνθρωποι υποτίθεται, να δίνουν ΤΕΤΟΙΕΣ συνεντεύξεις και δεν τίς κόβουν στή ρίζα;
Μήν μού πείς ότι δεν ξέρουν τους στόχους τέτοιων συνεντεύξεων... Αν δεν τίς ξέρουν, τότε είναι απολύτως ακατάλληλοι να κυβερνήσουν μια χώρα.

Ύστερα γιατί κάθονται, σοβαροί άνθρωποι υποτίθεται, να τους κάνουν μακιγιάζ πριν βγούν στην τιβί; Χαζογκόμενες είναι που νομίζουν ότι θα "ρίξουν" το ταίρι με τα ψιμύθια;
Το "ταίρι", όταν βλέπει τέτοια, καταλαβαίνει αμέσως το ποιόν τους και εφαρμόζει την ανάλογη μεταχείριση.

Να το κάνουμε και πιό λιανά: Όταν μία/ένας δημοσιογράφος ξέρει ότι κάθεσαι να σέ μακιγιάρουν, να σέ ντύσουν μοντελικά, ότι έχεις κάνει πρόβες και μαθήματα ορθοφωνίας για να βγείς στην τιβί, συμπεραίνει ότι τσόφλι είσαι που ψοφάς για προβολή και σού συμπεριφέρεται αναλόγως.

Δείτε και τους δικούς μας τηλεάρχοντες, πόσο εξευτελιστικά φέρονται σε, σοβαρούς ανθρώπους υποτίθεται, ξέροντας ότι «ψοφάνε» για προβολή στο γυαλί...

Τάδε έφη ...Ζαρατούστρα.
ΜΗ δημοσιογράφος, ΜΗ πολιτικός.

αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων

Epikouros said...

Thanks για το σχόλιο και την ανάλυση. Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Κατ' αρχήν τη συγκεκριμένη δημοσιογράφο δεν την έχω ξαναδεί όμως η σειρά για την οποία εργάζεται έχει να παρουσιάσει ορισμένες δημοσιογραφικές επιτυχίες όπως η αποκάλυψη των φωτογραφιών από το κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ. Δεν μπορώ να πω λοιπόν "Ας πρόσεχε ο Σαρκοζί που έδωσε σε αυτούς συνέντευξη".

Από εκεί και πέρα το μακιγιάζ δεν είναι απαραίτητα θέμα του Σαρκοζί - ενδεχομένως να επιβάλλεται από τον σκηνοθέτη της εκπομπής για να μην γυαλίζει το δέρμα από τα πολλά φώτα (άλλωστε πρόκειται για "απλό" make up και όχι για μάσκαρα).


Εν τέλει, δεν νομίζω ότι φταίει ο Σαρκοζί. Περισσότερο θα έδινα πιθανότητες στο σενάριο η δημοσιογράφος να είχε μια φαεινή, πλην ατυχή, ιδέα να κάνει τις συγκεκριμένες ερωτήσεις και να επιμείνει. Εξίσου φαεινή, πλην επίσης ατυχής, ήταν και η ιδέα να χρησιμοποιηθούν πλάνα από την προετοιμασία όταν, θεωρητικά, η κάμερα δεν γράφει. Βλέπεις, αφού ο Σαρκοζί δεν τους έκανε τη χάρη να τους προσφέρει μια ολόκληρη συνέντευξη η οποία θα γέμιζε 60 λεπτά, αποφάσισαν την "φτηνή" λύση. Να χρησιμοποιήσουν ότι πλάνο του έχουν και δεν έχουν και να τον διαπομπεύσουν και λιγάκι για να μην γίνουν ρόμπα.

Άσχετα που στα μάτια μερικών, έγιναν!

Anonymous said...

Επειδή είδα περισσότερες σκηνές έχω την εντύπωση ότι δεν έγιναν έτσι ακριβώς τα πράγματα. Η δημοσιογράφος τον ρώτησε για την γυναίκα του και εκεί άρχισε να λέει το βοηθό του ηλίθιο, προφανώς του είχε πει να φροντίσει να μην υπάρχουν τέτοιες ερωτήσεις αλλιώς δεν θα πάταγε (πόσα πάμε στοίχημα πως ο βοηθός είναι σε αναζήτηση νέας εργασίας;). Διακόπηκε η συνέντευξη, ο Σαρκοζί ήταν όλο νεύρα, προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν και άρχισε να λέει ότι είναι απασχολημένος, με τα πολλά τον έπεισαν να ξαναρχίσει η συνέντευξη αλλά μόλις η δημοσιογράφος ανέφερε την γυναίκα του πάλι αυτό ήταν.

Σοφία said...

Εγώ παιδιά τι να σας πω... δεν έχω δει ούτε τα μισά πλάνα από αυτά που συζητάτε αλλά στην τελική τον χάρηκα τον Σαρκοζί και μπράβο του. Στα τέτοια του τι θέλει να μάθει το American public - εφόσον δεν θέλει να απαντήσει σε προσωπικές ερωτήσεις, είναι δικαίωμά του να μην απαντήσει, και αφού επέμενε η δημοσιογράφος, καλά έκανε και έφυγε.

Epikouros said...

ανώνυμε, προφανώς το βίντεο που βρήκα είναι αποσπασματικό. Υποθέτω ότι τα πράγματα έγιναν όπως τα λες (it makes more sense άλλωστε). thanks.

σοφία, μάγκας ο Σαρκοζί (αν και δεν τον πάω ιδεολογικώς) όμως όλο αυτό θα τον κυνηγάει για πολύ καιρό (ίσως να είναι και καλύτερα).

vain said...

Polu kala ekane o Sarkozy kai tin ekane apo ti sunenteyxi aytis tis ilithias amerikanidas.

Ναπολέων said...

@ Vain

Πολύ καλλίτερα θα έκανε να μην έδινε καθόλου τέτοιες συνεντεύξεις ο κ. Σαρκοζί, σοβαρός, υποτίθεται, πολιτικός ανήρ...

Στη συγκεκριμένη περίπτωση απλώς στριμώχτηκε και δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο από το να φύγει.

Η αμερικανίδα πάντως δεν μού έμοιαξε για ηλίθια. Εσείς πώς βγάλατε τέτοιο συμπέρασμα;;;

α-α-ε
Ν.