Saturday, March 24, 2007

Τα παιχνίδια της "εξουσίας"

Δύο κλήσεις έχω πάρει όλες κι όλες. Μια επειδή δεν φορούσα κράνος και μια για παράνομο παρκάρισμα. Πάνε 2-3 χρόνια από εκείνη τη μέρα που έκατσα για καφέ στην Creperie της Πλατείας Βικτωρίας και πάρκαρα τη βέσπα μου ακριβώς απέναντι, στη γωνία της πλατείας (πάνω στο πεζοδρόμιο). Το capuccino δεν το ήπια αρκετά γρήγορα φαίνεται και όταν γύρισα για να πάρω τη βέσπα μου και να φύγω βρήκα μια κλήση. Περίπου 60 ευρώ έλεγε η κλήση, υπογεγραμμένη από τη Δημοτική Αστυνομία. Τα πλήρωσα και έβαλα μυαλό.Σήμερα (κατά τις 15:00) πέρασα ξανά από την πλατεία και είδα μια εικόνα που με εξόργισε. Ένα μεγάλο βαν της Δημοτικής Αστυνομίας παρκαρισμένο στο κέντρο ακριβώς της πλατείας, φάτσα κάρτα σε όσους βγαίνουν από τον σταθμό. Οδηγός δεν υπήρχε μέσα. Το είχαν αφήσει εκεί. Την έχω ξαναδεί την εικόνα άπειρες φορές.. στην Ερμού γίνομαι έξαλλος. Κόβουν οι δημοτόμπατσοι με τα πέτσινα μερικές κλησούλες για κανένα 2ωρο το πρωι, παρκάρουν μηχανές, βαν και αυτοκίνητα πάνω στον πεζόδρομο για τον οποίο πληρώνονται να προφυλάσσουν και κάθονται χωρίς αιδώ, εν ώρα υπηρεσίας, στα καφέ ρουφώντας νωχελικά τον φραπέ τους. Μου έρχεται αηδία. Κατάχρηση της όποιας 'εξουσίας' τους δίνεται και επίδειξη. Κοίταξτε με μαλάκες:

"Φωνάζατε για την παρόλίγον οπλοφορία μου και την αντισυνταγματικότητά μου. Πάρτε τα τώρα. Εμένα με βόλεψε ο μπάρμπας μου και τώρα κάαααθομαι και τα ξύνω και από πάνω παρκάρω και όπου θέλω. Που να πάρω και κανένα όπλο ηλίθιοι πολίτες, άφωνα & άβουλα πρόβατα, εκεί να δείτε τι έχει να γίνει. Θα πετάνε οι σφαίρες πάνω από τα κεφάλια σας με την ανευθυνότητα που με δέρνει!"


Ούστ από εδώ λαμόγια!

Epikouros

ΥΓ. Σίγουρα φαίνεται αστείο όταν αναφέρουμε την λέξη "εξουσία" σε ένα post που αναφέρεται στη Δημοτική Αστυνομία (ένας δημοτόμπατσος, όταν τον κοιτάς στα μάτια, δεν αποτελεί ποτέ την προσωποποίηση της Εξουσίας), όμως αυτό νομίζω οτι συμβαίνει. Κατάχρηση της εξουσίας που τους έχει δοθεί, όποια κι αν είναι αυτή.

Medieval Total War II


Άλλο ένα βράδυ που περνώ, κατακτώντας τη μισή Ευρώπη και λεηλατώντας και λίγο από τους Άγιους Τόπους. Τελευταίως έχω φάει τρελό κόλλημα με το Medieval Total War II... Μιλάμε το παιχνίδι έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα τον ανταγωνισμό των strategy games αφού είναι από τα λίγα (και κατά τη γνώμη μου το καλύτερο) παιχνίδια που συνδυάζουν την υψηλή στρατηγική (χάρτης ηπείρου, πόλεις, υποδομές κλπ) με την στρατηγική στο πεδίο της μάχης.

Έχω ελάχιστο ελεύθερο χρόνο αλλά παρ' όλα αυτά ξεκλέβω που και που κανένα 5ωρο και αφιερώνομαι στην εξάπλωση της αυτοκρατορίας μου, τη σφαγή των αντιπάλων, τη διπλωματία και το μεσαιωνικό εμπόριο αλλά και την ανακάλυψη της Αμερικής παράλληλα με την ανάσχεση της Χρυσής Ορδής.

Τυχαία βρήκα κι ένα blog σχετικό όμως ως φανατικός δεν έμεινα και τόσο ικανοποιημένος. Τα σχετικά fan sites καλύπτουν μεγαλύτερο εύρος των λεπτομερειών του παιχνιδιού.

Friday, March 23, 2007

Το Πάντειο ανακαλύπτει την Ανακύκλωση

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Παντείου Πανεπιστημίου - μια από τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
που αφορά το ΠΜΣ

(Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών)

Οσοι είχαν καταθέσει αιτήσεις για το ΠΜΣ του Τμήματος «Πολιτιστική
Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία» κατά το έτος 2005 και για το ΠΜΣ
«Πολιτιστική Διαχείριση» κατά το έτος 2006 και δεν έγιναν δεκτοί, εάν
επιθυμούν να πάρουν τα δικαιολογητικά που κατέθεσαν με την αίτησή τους,
θα πρέπει να έρθουν να τα πάρουν από την Γραμματεία του Τμήματος, μέχρι
τις 30/6/2007, διότι μετά θα δοθούν για ανακύκλωση.
Από την Γραμματεία
του Τμήματος ΕΜΕΠ

(Επικοινωνίας, Μέσω και Πολιτισμού)

Ώρες ώρες απορώ με την κοινωνική ευαισθησία που δείχνουν τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα. Μαζί όμως με τα δικαιολογητικά πρέπει να σταλούν και ορισμένοι καθηγητές...

Thursday, March 22, 2007

Επέστρεψα...


Ναι, για όσους η απουσία μου έγινε αισθητή, τις τελευταίες μέρες ήμουν εκτός Αθηνών και, με τα μυαλά στα κάγκελα, δεν είχα χρόνο για blogging. Επέστρεψα χθες το βράδυ από την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και σε επόμενο post θα γράψω μερικά λογάκια για 1-2 ντοκιμαντέρ που άξιζαν τον κόπο. Όποιος άλλος ήταν εκεί και είδε τίποτα ας αφήσει comment. Τα λέμε σύντομα.

Tuesday, March 13, 2007

Raining Pleasure - Live

Χθες από μια σπάνια σπόντα βρέθηκα στο Fuzz χωρίς καλά καλά να ξέρω τι ακριβώς γινόταν εκεί. Τελικά διαπίστωσα ότι ήταν ένα event της Coca-Cola, το Soundwave, κατά το οποίο τρια γκρουπάκια έπαιξαν μερικά κομμάτια τους και στο τέλος εμφανίστηκαν και οι Raining Pleasure. Ήταν πολύ όμορφα και σας παραθέτω μερικές από τις 142 φωτογραφίες που τραβήξαμε (142 μετά το πρώτο και δεύτερο πέρασμα "σβησίματος άχρηστων φωτογραφιών"!!). Οι τρεις πρώτες φωτογραφίες είναι από το group Kalas (Κάλας), τον Serafim Tsotsonis και τους Common Sense (Χρόνια Πολλά Κατερίνα!).
Η ατάκα της βραδιάς ήταν η απάντηση σε μια δημοσιογράφο του Star η οποία έσκασε μύτη ξαφνικά για να κάνει ρεπορτάζ-promotion για την Coca-Cola... "Πώς νιώθεις που η Coca-Cola βοηθάει νέα groupάκια για να αναδειχθούν;" ρώτησε η φιλόδοξη νεαρά με το μικρόφωνο, για να πάρει την αποστομωτική απάντηση από ένα μέλος των Common Sense "Μααα, δεν είμαστε νέο group!"...


Ο προβολέας της κάμερας έσβησε απογοητευμένος και το ενδιαφέρον της δημοσιογράφου στράφηκε σε ένα διπλανό ζευγάρι.

Friday, March 09, 2007

Η διχοτομημένη πρωτεύουσα

Αυτή τη στιγμή πέφτει ο τοίχος της Λήδρας... Το ΡΙΚ-SAT μεταδίδει ιστορικές στιγμές από τη Λευκωσία. Παραθέτω μερικά στιγμιότυπα.


Ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος έκανε δηλώσεις από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η "επιχείρηση" οργανώθηκε εν κρυπτώ από την Κυπριακή κυβέρνηση και θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Θεωρείται ως μια κίνηση καλής θέλησης. Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται εκεί ανέφεραν ότι αρκετός κόσμος έσπευσε και πήρε ένα κομμάτι τσιμέντου από τον γκρεμισμένο τοίχο. Μου θύμισε τα σουβενίρ που μου έχουν φέρει οι γονείς μου και η αδερφή μου από το τείχος του Βερολίνου.

Είναι περίεργο το θέαμα της πτώση ενός τείχους. Κάτι ιστορικό που καταστρέφεται και μεταδίδει μια αισιοδοξία για το μέλλον. Η σκέψη μου πάει στη Δυτική Όχθη και στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ... Ίδομεν...

Thursday, March 08, 2007

Free(k)dom of Speech!


A Turkish court (Istanbul's First Criminal Peace Court - decision 2007/384 - 06.03.07) has decided that YouTube contains offending material and therefore has blocked the access to YouTube from Turkey. This decision was the reaction to a bunch of animated videos uploaded by some Greek users that were making fun of Turkey's founding father Kemal Ataturk. According to Article 301 of the Turkish Constitution it's a crime to "offend Turkishness" - an accusation used against tens of journalists and writers, including Nobelist Orhan Pamuk. YouTube has lately been turned into a video-battlefield between Greek and Turkish users who are making fun of each other's national idols. In a way one can say that a part of YouTube is being balkanized. This video is a comment of sympathy to all open-minded Turks who are offended by their court's decision. Free people across the globe have their individual set of values and can judge for themselves when they are offended or not. Courts should not responsible for deciding these moral issues.


Freedom of Speech! Ban the bannings!

Epikouros

----------


Ένα τουρκικό δικαστήριο (Ειρηνοδικείο Κωνσταντινούπολης - απόφαση 2007/384 - 06.03.07) αποφάσισε ότι το YouTube περιέχει προσβλητικό υλικό και επομένως απαγόρευσε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα του YouTube από την Τουρκία. Η απόφαση αυτή ήταν η αντίδραση στην εμφάνιση μιας σειράς από video που σατίριζαν τον ιδρυτή του σύγχρονου Τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ. Σύμφωνα με το Άρθρο 301 του Τουρκικού Συντάγματος η προσβολή του "Τουρκισμού" θεωρείται ποινικό αδίκημα - είναι μια κατηγορία που έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον δεκάδων δημοσιογράφων και συγγραφέων συμπεριλαμβανομένου και του Νομπελίστα Ορχάν Παμούκ. Το YouTube έχει μετατραπεί τελευταία σε ένα πεδίο μάχης μεταξύ ελλήνων και τούρκων χρηστών που ανεβάζουν βίντεο που σατιρίζουν τις ιστορικές μορφές/στιγμές των άλλων. Κατά κάποιον τρόπο θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ΥouTube βαλκανοποιείται. Αυτό το βίντεο είναι ένα σχόλιο συμπάθειας προς όλους του προοδευτικούς Τούρκους που προσβλήθηκαν από την απόφαση του δικαστηρίου τους. Οι ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι ανά την υφήλιο έχουν τις δικές τους ατομικές αξίες και μπορούν να κρίνουν από μόνοι τους πότε προσβάλλονται και πότε όχι. Τα δικαστήρια δεν θα έπρεπε να είναι υπεύθυνα για αυτές τις αποφάσεις.

Ελευθερία του Λόγου! Απαγορεύστε τις απαγορεύσεις!

Epikouros


Tuesday, March 06, 2007

Η εξίσωση του μεθυσμένου

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ πίνω. Ενίοτε αρκετά. Τώρα τελευταία το έχω ελατώσει αρκετά βέβαια, λόγω δουλειάς, όμως αν με συγκρίνω με τα παλιά μου δεδομένα στην ουσία το έχω κόψει. Μέχρι και πριν από 1 χρόνο έβγαινα σε καθημερινή σχεδόν βάση και γύριζα το πρωί. Παίρναμε τα μπαράκια με τη σειρά. Ακόμη και τα βράδια της Δευτέρας μπορούσαν να τελειώσουν την Τρίτη το πρωι. Παντού μας ήξεραν και αναρωτιόμασταν αν αυτό είναι καλό. Ήταν καλό βραχυπρόθεσμα (γιατί τα σφηνάκια ήταν εξασφαλισμένα) αλλά μακροπρόθεσμα δεν νομίζω. Επιφανειακές γνωριμίες βασισμένες στο συμφέρον, στα χρήματα - άσε τις κακουχίες που θα έχει υποστεί το συκώτι μας. Κάναμε όμως και άλλες γνωριμίες. Φιλίες τυχαίες που έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα. Ενίοτε αιθέριες υπάρξεις έμπαιναν στη ζωή μας εντελώς απροσδόκητα. Ορισμένες φορές πάλι, δεν ήταν και τόσο αιθέριες, αλλά το αλκοόλ βλέπετε έχει την τάση να κάνει τα πάντα γύρω μας να μοιάζουν πιο όμορφα.


Διάβασα πρόσφατα για μια μελέτη στην Αγγλία η οποία βρήκε, λέει, την εξίσωση ή οποία εξηγεί γιατί θεωρούμε μερικά άτομα ομορφότερα από ότι είναι όταν εμείς βρισκόμαστε υπό την επήρρεια του αλκοόλ. Ο εύστοχος τίτλος, μάλλον του άρθρου και όχι της επιστημονικής μελέτης, είναι The eye of the Beerholder (παραφράζοντας το γνωστό They Eye of the Beholder). Σύμφωνα με τους επιστήμονες σίγουρα το αλκόολ που έχει καταναλωθεί παίζει ένα σημαντικό ρόλο αλλά δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Η εξίσωση είναι η εξής:

An = Η ποσότητα του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί
S = η κάπνα στον χώρο (στην κλίμακα από το 0 έως το 10, όπου 0 θα ήταν ένα μπαρ μη-καπνιζοντων και 10 ένα μπαρ χωρίς εξαερισμό)
L = η ένταση φωτεινότητας του ατόμου για το οποίο ενδιαφερόμαστε (στην ουσία η μονάδα μέτρησης εδώ είναι η καντέλα, με τιμή 1 όταν επικρατεί "πίσσα-σκοτάδι" και 150 κάτω από κανονικό φωτισμό δωματίου)
Vo = η γενικότερη ικανότητα όρασης του πότη με βάση το τέστ όρασης Snellen (6/6 είναι η κανονική όραση και, ενδεικτικά, 6/12 είναι το όριο για να οδηγήσει κανείς)
d = απόσταση από το άτομο που μας ενδιαφέρει (σε μέτρα λαμβάνοντας υπόψη ότι η τιμή θα κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 3 μέτρων).

Αν τα βάλετε όλα αυτά μαζί καθώς βάζετε άλλο ένα ποτάκι στο ποτήρι σας θα κατανοήσετε επακριβώς τον μηχανισμό που μετατρέπει το αισθητικώς αμφισβητήσιμο σε κάτι πιο ελκυστικό. Τα αποτελέσματα θα πρέπει να σας βγάλουν έναν αριθμό μεταξύ κάτι του λιγότερο από 1 (όπου δεν έχετε πιεί καθόλου) και 100 (όπου διαπιστώνονται οι κλασικές καταχρήσεις).

Για την ιστορία, η μελέτη εκπονήθηκε από την γνωστή εταιρεία οπτικών ειδών Bausch & Lomb PureVision. Δεν ξέρω όμως αν αυτό με κάνει να νοσταλγώ περισσότερο το PureVision από το PureAlcohol... :-)

Epikouros

ΥΓ: Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που είχε δημοσιεύσει το BBC το 68% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν είχαν μετανιώσει που είχαν δώσει το τηλέφωνό τους σε κάποιον/κάποια που αργότερα συνειδητοποίησαν ότι δεν τους άρεσε.

Friday, March 02, 2007

Xrysostomeia 007

Ζήτω τα νέα Χρυσοστόμεια!