Friday, January 25, 2008

Τα νέα μέλη της ΕΣΗΕΑ και άλλες ηθικολογίες

"Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης" Ι.Ι. Μάγερ
(εισαγωγική ρήση ιστοσελίδας ΕΣΗΕΑ)

Πώς τα φέρνει η ζωή μερικές φορές... Πάνω που έχουν βγει τα μαχαίρια στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο, δύο πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ μας δείχνουν πως όλα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας θα επαναληφθούν και στο μέλλον.

Ακούσαμε προχθές οι περισσότεροι για τον περίφημο διάλογο του Δ. Καμπουράκη και του Σ. Χίου σχετικά με το διαβόητο πλέον dvd. Την είδηση την "έβγαλε" ο Γ. Παπαγιάννης από το Extra 3. Όλοι ξετρελάθηκαν με την τροπή που πήρε η υπόθεση - νέα ψέματα αποκαλύφθηκαν, περισσότερη ίντριγκα, περισσότερα μαχαίρια... Η ΕΣΗΕΑ βγάζει μια ανακοίνωση (24/01/08):

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, διαπιστώνει με δικαιολογημένη αγανάκτηση, το συνεχιζόμενο απαράδεκτο φαινόμενο των αλληλοκατηγοριών, αντεγκλήσεων και ύβρεων, ορισμένων, ευτυχώς ελαχίστων συναδέλφων μας, στο περιθώριο της υπόθεσης Ζαχόπουλου. Φαινόμενο, το οποίο πλήττει καίρια το κύρος και την αξιοπιστία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και μετατοπίζει την ουσία της υπόθεσης από την πολιτική σκηνή στη δημοσιογραφία.

Το ΕΟΔ απορρίπτει και αντικρούει τις ενέργειες που ισοπεδώνουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις παράβασης των Αρχών Δεοντολογίας. Δεν μπορεί αυτή η μειοψηφία να διασύρει το Σώμα των περίπου 4.500 δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται με συνέπεια και σεβασμό στους κανόνες της δεοντολογίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Στα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα, προστίθεται το πρόσφατο κρούσμα ηχογράφησης συνομιλίας δημοσιογράφου από δημοσιογράφο. Η ηχογράφηση, οποιουδήποτε συνομιλητή εν αγνοία του, παραβιάζει κατάφωρα τη δημοσιογραφική δεοντολογία και δημιουργεί κλίμα καχυποψίας, σε βάρος του δημοσιογραφικού κόσμου.

Οι υπεύθυνοι για όλα αυτά θα κληθούν να λογοδοτήσουν στα αρμόδια Πειθαρχικά Όργανα.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας

της ΕΣΗΕΑ

Μάλιστα... Εντάξει, δεν είμαι και από τους ευκολόπιστους. Τέτοια λόγια ωραία και μεγάλα έχουμε ξαναακούσει από την ΕΣΗΕΑ (και από άλλα συνδικαλιστικά όργανα... και από πολιτικούς... και... και...) και τίποτα δεν έγινε. Όμως, λέω τώρα, έστω ότι αναφωνεί "Επιτέλους! Ας μπει μια τάξη!" αυτός που τα διαβάζει.

Έλα όμως που πέφτει το μάτι και σε μια άλλη ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ (με ημερομηνία 3 μέρες νωρίτερα, 21/01/08), εκεί λίγο πιο κάτω. "Τα νέα μέλη της ΕΣΗΕΑ" έγραφε ο τίτλος και το κλικ πάνω στο hyperlink ήταν αναπόφευκτο.

117 ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧ. ΙΩΑΝΝΗΣ (EXTRA 3)

Αυτά... Καληνύχτα και Καλή Τύχη, όπως έλεγε κάποτε ένας συνάδελφος που μας έκανε να είμαστε υπερήφανοι για το επάγγελμά μας και όχι να ντρεπόμαστε.

Epik.

ΥΓ. Παρέθεσα και τις ημερομηνίες καθώς είναι προφανές ότι η αίτηση για εγγραφή στην ΕΣΗΕΑ, αλλά και η διαδικασία και τελική κρίση, του εν λόγω δημοσιογράφου έγιναν πριν καιρό και άρα δεν σχετίζονται άμεσα με την χθεσινή ηθικοπλαστική ανακοίνωση. Παρ' όλα αυτά, η "διαολεμένη σύμπτωση" έχει ενδιαφέρον (και πλάκα) και, εν τέλει, όλοι γνωρίζουν...

4 comments:

ggia said...

"Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι.."

Κάτι θέλει να πει ο ποιητής όταν γράφει με σπρέϊ αυτό σε τοίχους..

Anonymous said...

eisai malakas!!!!

fivos said...

eeeeela mwre twra leptomereies.... Eixe kanibalous ekei pou phges h metakomisan oloi sth "zougkla"?
(kai eisai kai malakas) de n3erw giati alla gia na to leei o anwnumos kati 8a 3erei...

N.Ago said...

Καλή βδομάδα,Epikoure!